Učitelia žiadajú ministra Čaploviča o stretnutie

02.08.2012 Bratislava

Bratislava 2. augusta (TASR) - Predstavitelia Nových školských odborov (NŠO), ktorí v júni odovzdali na Úrade vlády Petíciu za lepšie školstvo, žiadajú šéfa rezortu o stretnutie. Petícia, ktorú podpísalo vyše 55.500 ľudí, sa týkala najmä vyšších platov pre učiteľov a viac investícií do školstva.

"Žiadame Vás o prijatie, počas ktorého by sme Vám radi tlmočili námety na zlepšenie postavenia učiteľov a skvalitnenie vzdelávania na Slovensku priamo od učiteľov z praxe, ktoré vzišli z diskusií na rôznych fórach a verejných stretnutiach," napísala ministrovi v liste podpredsedníčka NŠO Alena Kováčová. Odbory veria, že pripomienky a návrhy takého množstva občanov sú v súlade aj s Čaplovičovými zámermi a umožní im ich osobne prediskutovať. NŠO list zverejnili na sociálnej sieti Facebook.

Či sa Čaplovič s učiteľmi stretne, zatiaľ nie je známe. Ministrov hovorca Michal Kaliňák dnes uviedol, že šéf rezortu má momentálne program, ktorý mu neumožňuje stretnutie.

Učitelia, ktorí sú dnes členmi Predsedníctva NŠO boli členmi petičného výboru Bledomodrej stužky. Petíciou žiadali zvýšenie svojich platov, ako aj platov odborných zamestnancov tak, aby nástupný plat učiteľa bol 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Nástupný plat učiteľa je v súčasnosti asi 500 eur. Požadovali tiež to, aby vláda do školstva investovala aspoň šesť percent HDP. Okrem toho chceli pedagógovia možný odchod do dôchodku vo veku 56 rokov alebo po 30 rokoch odpracovaných v školstve. Ich poslednú požiadavku - zrušenie sedemročnej lehoty platnosti kreditov, ktoré učitelia zbierajú za vzdelávacie kurzy, už splnila predchádzajúca vláda, aj keď zákon, ktorý lehotu zrušil, začne platiť až na budúci rok.
 

Vyberte región